Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Interactions among free-living prokaryotes and protists in microbial communities
Jirouchová, Kateřina ; Pánek, Tomáš (vedoucí práce) ; Fiala, Ivan (oponent)
Prvoci a prokaryota žijí v přirozeném prostředí jako součást komplexních mikrobiálních společenstev, jejichž členové spolu vzájemně interagují. Komunity se mohou skládat z několika málo nebo i mnoho druhů, které spolu interagují mnoha různými způsoby, jako například můžeme zmínit vztahy predátor/kořist ekto/endosymbiózu, parazitismus, ovlivnění vývoje nebo chování interakčního partnera či škodlivé baktericidní či algicidní interakce, vedoucí k vzniku složité sítě vztahů, které ovlivňují strukturu mikrobiálního společenstva, jakož i metabolismus a chování v něm přítomných druhů. Tato bakalářská práce si klade za cíl poskytnout ucelený přehled interakcí mezi volně žijícími prvoky a prokaryoty v mikrobiálních společenstvech s výjimkou dobře prozkoumaných interakcí jako jsou predace, ekto/endosymbióza a parazitismus. Práce je zaměřená na méně známé interakce, jejich význam a nastiňuje možnosti dalšího výzkumu.
The interaction of Streptomyces-like bacteria and model microorganisms in secondary metabolite production, motility and hemolytic activities - Experimental
WURZER, Theresa
In this thesis, environmental and clinical Streptomyces strains were used to test the hypothesis if isolates from different isolation sources vary in frequency of beta-hemolytic activity. Moreover, their interaction with two human pathogens Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus was tested in parallel and T-type co-cultivations. For this, the responses (beta-hemolytic activity, growth, etc.) of both streptomycetes as well as model pathogens were evaluated. Furthermore, the frequency of observed interaction patterns with tested pathogens were compared between environmental and clinical Streptomyces strains as such study is lacking.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.